Jaaroverzicht 2020

Van Daniel Seidu

Begin van het jaar

Het jaar begon veelbelovend. De langetermijnvisie om een privéschool op te richten die lokaal geld zou genereren om voor de liefdadigheidsactiviteiten van Child Support te zorgen, werd eindelijk werkelijkheid met de oprichting van een kinderdagverblijf op het terrein. We hadden een eerste inschrijving van 12 kinderen, die in maart 2020 zijn gestegen tot 15. Twee medewerkers van Child Support, mevrouw Catherine Beyuo (Mama Kate) en mevrouw Ruphina, een opgeleide maatschappelijk werkster, gaven les aan de kinderen in afwachting van het aannemen van vaste leraren. COVID 19 sloeg echter toe en op 12 maart werden alle scholen in Ghana tot op heden gesloten; daarmee kwam onze jonge school abrupt tot stilstand. We hopen een sterke comeback te maken als scholen weer beginnen.

Wa Yiri

De scholen sloten in maart en al onze 30 kinderen bleven thuis en deden niets anders dan eten. We hoopten dat de beperkingen van COVID 19 maar van korte duur zouden zijn en dat scholen snel weer open gingen om terug te keren, maar dat zou nooit gebeuren omdat de aanwezigheid van het virus bleef hangen. Na een maand vol te hebben gehouden, besloot het management de kinderen naar hun familie te laten gaan totdat de scholen weer open gingen.

In mei 2020 werd aan laatstejaarsstudenten van alle scholen gevraagd om terug te keren naar hun scholen en hun studie af te ronden en hun eindexamen te schrijven. Zeven van onze meisjes – Alijata Belle, Vivian Kaatuo, Janet Puori, Grace Sangye, Esther Dassah, Naomi Dassah en Christiana Imoru – keerden terug en hebben met succes hun Basic Education Certificate Examination (BECE) afgelegd, dat is voor het Junior High School (JHS) niveau. Alle bovengenoemde meisjes waren klaar op 20 september 2020.

Met een verdere versoepeling van de beperkingen, organiseerden leraren privélessen voor terugkerende studenten. Tweedejaars JHS-studenten werden ook formeel gevraagd om terug te keren naar school. Uiteindelijk kwamen 13 meisjes terug om aan 3 tweedejaarsstudenten 16 toe te voegen. En dit zijn degenen waarmee we het jaar afsluiten.

Moeders

Vanwege COVID is in april besloten om onze moeders te laten stoppen met werken, aangezien de kinderen allemaal weggingen. Alleen de bewaker werd op de post gehouden.
In mei, toen de laatstejaars terugkwamen om hun cursus af te maken, werd Mama Kate weer uitgenodigd om voor hen te zorgen. Ze heeft sindsdien de leiding gehad over het reilen en zeilen van het huis tot nu toe.

Gebroken muur

Het jaar zag ook het afbreken van een deel van onze schuttingmuur. Pastor Dan heeft direct een melding gedaan bij het Nederlands bestuur. Michel en Oscar, die net waren toegetreden tot het bestuur, pakten de zaak met spoed aan en al snel kwam er geld vrij om het weer op te bouwen. Dat is gebeurd en we hebben momenteel een complete muur. Delen van de muur zijn echter verzwakt en er moet wat versterkingswerk worden gedaan voordat de regen valt om te voorkomen dat deze weer omvalt.

Nederlands bestuur

In de loop van het jaar kregen we informatie dat Arne, voorzitter van de Nederlandse Raad van Bestuur, Lis en Carli die financiële zaken behandelde, aftraden als lid van het bestuur. Dit drukte onze stemming enorm en deed onze hoop op een lang leven voor Child Support bijna instorten. Ons verdriet was echter van korte duur met de komst van Michel en Oscar om hen te vervangen.
Vanuit het verre Nederland hebben deze twee heren met hun energie, daadkracht, briljante ideeën en acute correspondentiecultuur de activiteiten van Child Support nieuw leven ingeblazen. Hun visie om ervoor te zorgen dat Child Support Ghana in de komende vijf jaar zelfvoorzienend wordt, heeft alles hier verlicht en ons allemaal een hernieuwde kracht gegeven om de tijd die we hebben met hen te gebruiken om hard te werken die droom waar te maken.

Feest voor de meisjes

4 december was de verjaardag van een van onze donateurs. Hij stuurde geld voor een feest voor de hele Child Support-familie in Ghana. Het was een aangename verrassing voor alle kinderen, moeders en directeur. Alle moeders thuis waren uitgenodigd om zich bij de kinderen en Mama Kate te voegen en we hadden allemaal een geweldige tijd. Dankjewel!

Kerstmis

De klassikale sessies in scholen worden op vrijdag 18 december 2020 afgebroken voor Kerstmis. Alle kinderen staan te popelen om naar hun dorpen te gaan om Kerstmis door te brengen met hun familie en vrienden. Kerstmis in de dorpen staat altijd in het teken van zoveel dansen, eten en veel lokale leuke spelletjes. Dat willen ze allemaal niet missen.

Bij Child Support wordt daarom op zaterdag een heerlijke maaltijd gebakken met gebakken rijst, waar de kinderen erg van houden, zodat ze kunnen genieten van hun eerste kerst voordat ze vertrekken. Ze ruimen dan de compound helemaal op en maandag vertrekken ze naar hun respectievelijke dorpen. Als er niets verandert, wordt verwacht dat de scholen op 9 januari formeel opengaan en dan verwachten we ze allemaal terug.

Registratie

Er werd ontdekt dat Child Support Ghana niet formeel geregistreerd is bij het Handelsregister van Ghana. Het registratieproces werd in 2005 gestart door Pastor Dan en Eric Coomans, maar moest op een moment vastlopen toen men zich realiseerde dat een andere organisatie was geregistreerd als Child Support. De Social Welfare Department in Wa keurde onze organisatie echter goed en registreerde deze in hun boeken, dus de urgentie is nooit ontstaan om de registratie bij het Handelsregister voort te zetten. Momenteel kunnen we echter geen formele zaken afhandelen zonder een correct registratiecertificaat van het Handelsregister.

Op dinsdag 1 december 2020 ging ik naar Accra om het registratieproces opnieuw te activeren. Als onderdeel van het proces moest ik een registratieformulier downloaden van de website van de afdeling, invullen en fysiek indienen in Accra. Een reis van twee dagen om er te komen. Het formulier is sindsdien gedownload en bijna voltooid, behalve voor enkele delen waarvoor ik technische input moet zoeken. De formulieren worden naar Accra gestuurd zodra dat is gebeurd.