Een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal…

IMG_1611Iedere maand verschijnt er op onze website een verhaal onder de titel WAT GEBEURT ER NOG MEER? .

Op deze manier wil ik de lezers een kijkje geven achter de schermen van mijn activiteiten hier in Ghana. Ik maak heel veel dingen mee, leuke dingen, trieste dingen maar vooral interessante dingen. Met mijn westerse opvoeding en kijk op het leven, valt het me soms niet mee om zaken die hier spelen te begrijpen en er op te anticiperen.

Reacties op mijn verhaal zijn zeer welkom

Een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal…

Vorig jaar is er in mijn huis ingebroken. De volwassen inbreker heeft kinderen mijn huis ingestuurd om alles overhoop te halen. Waarom kinderen? Omdat ten eerste mijn honden, die het huis bewaken, gewend zijn aan kinderen en dus kwispelend te kinderen welkom heetten. Ten tweede omdat het gat wat geknipt werd in het raam zo klein was, dat alleen een kind naar binnen kon komen. Alle ramen in de huizen hier zijn beveiligd met tralies en een soort gaas. “Burglar proof” heeft dat hier…

Uiteraard politie er bij, vingerafdrukken en aangifte, maar daarna nooit meer iets van de politie gehoord!

Nu is er kort geleden ook ingebroken bij een van onze huismoeders. Zij woont met haar gezin in een groot huis. Het woongedeelte is op de eerste verdieping. Op klaarlichte dag lag ze een dutje te doen op de bank in haar woonkamer. Haar echtgenoot, lag op een andere bank ook te slapen. Dat gebeurt hier vaak, omdat we hier ook siësta houden.

De inbrekers kwamen binnen via een zelf meegenomen ladder. Ze opende de deur via een soort “talisman” die als een loper werkte om de deur te kunnen openen. De voordeur kan alleen van binnen uit geopend worden….

Vervolgens liepen ze de gang door naar de woonkamer. Een van de inbrekers had een witte poeder in zijn hand, dat hij de woonkamer inblies! De witte poeder voorkwam dat de bewoners uit hun slaap wakker werden.

De inbrekers haalden op hun gemak de mega tv van de tafel, een handtasje met wat geld en een telefoon en een laptop. De talisman werd opgehaald en de ze verdwenen.

Onze huismoeder en haar man werden wakker en ontdekten dan hun spullen waren verdwenen.

Politie erbij en ik vernam dat de laptop in Accra was teruggevonden en dat de inbrekers zijn gearresteerd.

Onze kinderen reageerden heel gewoon op dit verhaal en kwamen met nog spannender verhalen. Ze kenden allemaal de magische witte poeder!

Zo was een tante van een van onze meiden een middagdutje aan het doen, waarna een inbreker in haar huis kwam. Ook deze inbreker beschikte over de magische witte poeder en toen de vrouw later wakker werd, droeg ze slechts haar sokken. De inbreker had al haar kleren van haar lijf gehaald… Wat hij nog meer meegenomen had, is niet bekend…

Of ik al deze verhalen geloof? Hmmm…. Ik moet natuurlijk voorzichtig zijn want te veel ongeloof zou de goden verzoeken zijn…. Mijn moeder vertelde ons vroeger een verhaal over Klaas Vaak, die als het tijd was om te gaan slapen, ook iets in je ogen strooide… Maar deze Ghanese variant van Klaas Vaak is spannender!

Mijn huis is inmiddels beter beveiligd. Sterkere tralies voor de ramen, een bewaker naast de honden en ik tref ook wel voorzorgsmaatregelen. Ik slaap tegenwoordig met een zuurstofmasker met voor de zekerheid ook nog een mondkapje. Hou mijn broek, sokken en schoenen aan en heb een extra ingewikkelde knoop gelegd in de veters van mijn schoenen. Dit is Afrika!

Juni 2015