Lights off…

Iedere maand verschijnt er op onze website een verhaal onder de titel WAT GEBEURT ER NOG MEER? .

Op deze manier wil ik de lezers een kijkje geven achter de schermen van mijn activiteiten hier in Ghana. Ik maak heel veel dingen mee, leuke dingen, trieste dingen maar vooral interessante dingen. Met mijn westerse opvoeding en kijk op het leven, valt het me soms niet mee om zaken die hier spelen te begrijpen en er op te anticiperen.

Reacties op mijn verhaal zijn zeer welkom!

Lights off” heet nu “ Dumsor” …

Stel je voor, het Nederlands Elftal speelt de finale van de EK tegen buurland Duitsland. Gekkenhuis dus in Nederland en iedereen zit er klaar voor… Cafés overvol en de straten zijn allemaal versierd…. Nederland is licht favoriet…. En dan gaat plotseling overal het licht uit… Dan breekt ongewtijfeld de pleuris uit, Kabinet in spoedzitting bijeen, de anti terreurcommissies vergaderen en code rood wordt afgegeven…. Tenslotte verliest Nederland door penalty’s, waarbij Cillessen de laatste penalty mist….

Asamoah Gyan, Captain of Black Stars

Asamoah Gyan, Captain of Black Stars

Welnu, op zondag 8 februari 2015 speelde Ghana de finale van de African Cup tegen buurland Ivoorkust. De Black Stars tegen de Olifanten, toevalligerwijze geheel gehuld in het door mij zo geliefde Oranje…

Om 7 uur ‘s avonds zat mijn huis al vol met de grote meiden van ons project en overal op staat reden auto’s luid toeterend rond, alsof de cup al binnen was… Ik zelf zat ook al klaar, biertje binnen handbereik en ook de Ghanese vlag lag al klaar! We hadden op tijd gegeten en zaten al te kijken naar de voorbeschouwingen op de tv door de Ghanese Jack van Gelder en ook een soort Jan Mulder… Zij waren het al eens over de uitslag. Het zou 0-0 blijven, net als de wedstrijd om plaats 3, waar penalty’s de beslissing moesten brengen.

En dan, plots om 10 minuten voor 7, 10 minuten voor de aftrap, ging ineens overal het licht uit. Op straat werd luid geschreeuwd en onze meiden zaten hopeloos met hun handen in hun kroeshaar… Maar toch hoopten we dat de lights off, zoals zo’n stroomstoring hier heet, van korte duur zou zijn… Dus toch maar even afwachten en tastend in het donker mijn biertje veilig stellen…

Vervolgens hoor je in de buurt dat mensen die het geluk hebben over een generator te beschikken, de motoren opstarten… Wij zijn ook wel in het bezit van een generator, maar die staat zonder benzine…. Heb je het geluk dat je over zo’n apparaat beschikt, en dan heb je ook nog eens de pech dat je geen benzine hebt…

Om een lang verhaal kort te maken, Ghana verloor de wedstrijd inderdaad door penalty’s, waarbij de keeper van Ghana de laatste penalty miste… De meiden zijn op de veranda in slaap gevallen en om kwart over 11 ’s avonds kwam de stroom terug. De monteurs zaten wellicht allemaal naar de wedstrijd te kijken en toen die wedstrijd eenmaal afgelopen was, dachten ze, we zullen die schakelaar maar weer omzetten….

Nu heet een lights off een Dumsor en we krijgen er dit jaar in Ghana veel mee te maken. Geen stroom, betekent geen ventilator, geen koud biertje in de koelkast en vooral veel onveiligheid.

Of we een vergoeding krijgen van de elektriciteitsmaatschappij voor de overlast en teleurstelling? Wat dacht U? Niet eens excuses voor de ontstane situatie!

Ghana kampt met een tekort aan elektriciteit voor haar eigen mensen. Er wordt elektriciteit geëxporteerd naar het buitenland (lucratieve contracten) maar voor het eigen land zijn er problemen. In en rond Accra, de hoofdstad en de grootste afnemer van elektriciteit, zijn er “dumsors” van vaak twee keer 24 uur!

Ik heb voor alle zekerheid even het woordenboek opgeslagen en gezocht naar het nieuwe woord “Dumsor”…. Het bestaat niet eens! Maar ik herken het woord DUM of DOM er wel in! Het schijnt een lokaal woord te zijn uit de taal Twi.., wat betekent: “aan” en “uit”…

 

Maart 2015