Zussen…

Links Alijatuh en rechts Sheila

Bij Child Support zijn ook zusjes opgenomen. In januari 2012 werd Sheila Belle bij ons opgenomen. Zij woonde bij een oom een Jirapa, samen met haar jongere zusje Alijatuh. Sheila (16) werd van school gehaald om bij de oom op het land te werken en dat wilde ze niet. Ze liep weg naar een tante, die contact met ons opnam. Sheila kent haar ouders niet, hoewel die nog in leven zijn. Ouders leven gescheiden en hebben hun kinderen bij een oom achter gelaten. Sheila ging bij ons weer naar school en zit momenteel in klas 2 van de Junior High School. Ze doet het voortreffelijk.

Alijatuh (13) kwam in december 2012 bij ons. De directeur van Sociale Zaken kwam zelf uit Jirapa en ontdekte dat dit kind niet naar school ging en door dezelfde oom werkt gebruikt om op het land te werken. Hij zorgde er persoonlijk voor dat Alijatuh herenigd werd met haar zusje. Ze ging bij ons voor het eerste naar school en geniet daar volop van. Ze doet het heel goed en wil graag leren.

Op een dag meldde zich een man bij ons die vertelde dat hij de vader van Sheila en Alijatuh is. Ik vroeg de meisjes of zij hun vader kenden en ze zeiden dat ze niet wisten hoe hun vader er uit zag. Ook hadden ze geen meer beeld van hun moeder. Toen de vader op bezoek kwam ontstond er een heel ongemakkelijke situatie. De man wist niet hoe zijn kinderen er uit zagen en keek wat verbaasd naar hen. De communicatie was navenant…. Geen teken van herkenning, laat staan van enige affectie. Sheila vroeg hem hoe het met hem was en hij vroeg of de kinderen wel hun best op school deden. Dat was het… 

Sheila tijdens een modeshow bij Child Support

Sheila is blij dat ze herenigd werd met haar jongere zusje en ze er trots op dat het kind naar school gaat. Andersom is Alijatuh erg trots op haar zus en ze vindt haar de mooiste van Child Support.

RASHIDA EN NAFISA MAHAMA

Links Nafisa en rechts Rashida

Ook dit zijn zusjes. Zelfde vader en zelfde moeder. Vader had 3 vrouwen en totaal 11 kinderen. Rashida (14) woonde bij een tante in een klein plaatsje Sing, vlak bij Wa. Die tante stuurde haar naar een andere tante, die haar liet werken op de markt in Wa. Tante had een eethuisje en Rashida moest meehelpen. Ze liep de hele markt over om de borden en bestek op te halen. Ze ging niet naar school en was erg ongelukkig. Tante wilde haar niet naar Child Support laten gaan omdat ze haar hard nodig had in het eethuis. Rashida was destijds 11 jaar… Samen met de leerplicht ambtenaar van het Ministerie van Onderwijs werd tante ervan overtuigd dat het kind naar school moest gaan en zo is Rashida bij ons terecht gekomen (mei 2011). Ze ging voor het eerst naar school en doet het uitstekend. Momenteel zit ze in de zesde klas van de Lagere School want ze mocht klassen overslaan. Bij ons is ze de “kamermoeder” van ons jongste kind El-Lahan en het is ontroerend en mooi om te zien hoe die twee met elkaar omgaan.

Haar jongere zusje is Nafisa (13). Die woonde bij een van de vrouwen van haar vader en mocht niet naar school. Ze moest meehelpen in het huishouden en toen vader overleed was er niemand meer die voor haar zorgde en ze ging naar een oude oma in Wa. Die viel en brak haar heup en Nafisa  moest haar oma toen verzorgen. Via Sociale Zaken kwam ze in juli 2013 bij ons. Ze gaat ook naar school en zit in klas 3 van de Lagere School.

Rashida tijdens een modeshow bij Child Support

Beide zussen zijn blij dat ze bij ons zijn en zorgen ook voor elkaar.
Vader en moeder zijn al lang gescheiden en vorig jaar is vader plotseling overleden. Moeder woont ergens in het zuiden en de relatie tussen de twee zusjes en de andere vrouwen van vader is niet goed. Er is een stiefbroer waar ze wel goed contact mee hebben en tijdens de vakanties gaan de twee zussen dan ook naar die stiefbroer in Lawra. We hebben moeder eenmaal mogen ontmoeten en moeder was blij dat de meiden bij ons wonen… Daarna hebben wij en de twee meiden nooit meer iets van moeder gehoord….

ESTHER EN NAOMI DASSAH

Sinds april 2012 wonen Esther en Naomi bij Child Support. Ze zijn een tweeling en een tweeling, zoals een tweeling hoort te zijn. Ze kunnen dus niet poepen zonder elkaar! Een heerlijk stel en ze zijn pas 11 jaar. Esther kwam het eerst en een paar uur later werd Naomi geboren maar in de traditie van hier is Naomi de oudste want zij gaf Esther de gelegenheid om als eerste op aarde te komen…

Links Naomi en rechts Esther

Moeder was 14 jaar toen ze beviel van de tweeling en liet de meisjes achter bij oma (haar moeder). Snel raakte moeder weer in verwachting (andere man) en werd Christy geboren. Ook Christy werd bij Oma achter gelaten en moeder trok naar het zuiden, waar ze weer een andere man ontmoette en kreeg twee kinderen. Ze trouwde daar en heel af en toe kwam ze haar drie dochters in Wa bezoeken. Oma zorgde goed voor de drie meisjes en verzamelde brandhout uit de bush om geld te krijgen voor eten. Oma werd echter ouder en nam via Sociale Zaken contact met ons op. Zo zijn Esther en Naomi bij ons gekomen. Christy moest bij oma blijven omdat oma hulp nodig had. Inmiddels is oma ingetrokken bij een andere dochter van haar en Christy mee verhuisd en gaat ook naar school.
Esther en Naomi zitten allebei in klas 4 van de Lagere School. Ze doen het goed. Esther behoort bij de beste 5 leerlingen van de klas en Naomi volgt op enige afstand. Kom je aan Esther, dan kom je ook aan Naomi en ook andersom. Esther houdt van lezen en toneelspelen, terwijl Naomi heel sportief is. Ze spreken allebei uitstekend Engels en gaan regelmatig bij Oma op bezoek. Mooi stel!

AMINA EN RASHIDA KAABANYE.

2005: Amina (l) en Rashida (m) en hun vader

Ik ontmoette Amina (1997) en haar zusje Rashida (2000) in 2005, toen ik terug kwam in Ghana. De eerste keer zag ik hen met hun oude lichamelijk gehandicapte vader, vlak bij de enige stoplichten in Wa. Vader was een soort schoenlapper en de twee meisjes zaten bij hem. Via de toenmalige directeur van het kinderhuis Wa Yiri, werd geprobeerd met de vader contact te leggen en hem te bewegen de kinderen naar het kinderhuis te laten gaan. Hun moeder was in 2002 overleden. Vader had 3 vrouwen waarbij hij 7 kinderen had. Alle vrouwen waren al overleden. Vader overwoog de opname van zijn twee jongste kinderen bij Wa Yiri, maar in plaats van hen daar naar toe te laten gaan, “verstopte” hij de meisjes in dorpen.
Vader overleed in oktober 2011 en zijn jongste dochter kwam terecht bij haar oma, terwijl het andere meisje, Amina, naar een van zijn zoons uit een ander huwelijk werd gestuurd. Deze stiefbroer en met name zijn vrouw, behandelden Amina niet goed en door tussenkomst van de Assembly man van het dorp werd zijn bij ons geplaatst en herenigd met haar zusje Rashida, die een week eerder bij ons kwam.

Ze gingen, net als andere kinderen naar school en alles leek goed te gaan. Amina, dus het oudste meisje, kreeg ’s nachts nare dromen, waarbij haar vader regelmatig aan haar bed verscheen en haar vertelde dat het niet goed is dat ze bij Child Support is. Als ze zou blijven, zou ze lijden en ook de mensen die voor haar zorgden, onze moeders en ik dus, zouden ook lijden. Amina leed daaronder en in haar dorp werd een ceremonie gehouden om overleden vader tevreden te stellen. Een fetish priest deed van alles en nog wat met haar, maar het heeft niet geholpen.

2014: Amina links en Rashida rechts..

Amina werd steeds banger en verdrietiger, terwijl haar jongere zus, nergens last van leek te hebben. Haar vader liet haar kennelijk met rust.

Amina is nu bijna 18 en zal ons project in juli 2015 verlaten. Ze gaat vanaf de komende Kerstvakantie bij een stiefbroer en zijn vrouw wonen in Nanville, het dorp waar ze vandaan komt. Ze zit in klas 1 van Junior High School en vervolgt daar haar opleiding. Haar zusje Rashida blijft gewoon bij ons en dat is wat ze het liefst wil. Ze zit in klas 6 van de Lagere School.

Rashida in 2014…

Omdat ik, vanuit mijn westerse cultuur, anders sta tegenover deze geestverschijningen, denkt Amina, dat als ze in mijn huis woont, met rust gelaten zullen worden. Dat gaan we dus ook proberen. Het is te hopen dat de twee zussen nu rust in hun leven krijgen en zich kunnen richten op het heden en op hun studie. Dit is dus Afrika!