We medicate and God Cures…

Iedere maand verschijnt er op onze website een verhaal onder de titel WAT GEBEURT ER NOG MEER? .

Op deze manier wil ik de lezers een kijkje geven achter de schermen van mijn activiteiten hier in Ghana. Ik maak heel veel dingen mee, leuke dingen, trieste dingen maar vooral interessante dingen. Met mijn westerse opvoeding en kijk op het leven, valt het me soms niet mee om zaken die hier spelen te begrijpen en er op te anticiperen.

Reacties op mijn verhaal zijn zeer welkom!

“We medicate and God cures..”

Dit is het motto van de Robito kliniek in Wa die gespecialiseerd is in allerlei huidaandoeningen… Ik ging daar met een van onze kinderen naar toe die een hardnekkige huidaandoening heeft…..

Een dame vertelde me meteen dat de kosten van de behandeling niet worden vergoed door het ziekenfonds en dat we dus moeten betalen. De registratie van ons kind kostte 15 cedi’s en daar is overheen te komen. Ze nam de temperatuur op van het kind en controleerde haar bloeddruk. Dat leek allemaal goed te zijn.

Vervolgens ging een andere dame vragen of de uitslag op haar huid jeukte en de dame trok zich toen terug in een kamertje… Ze riep me binnen en vertelde dat het kind medicijnen moest hebben en dat dit 150 cedi’s kostte…. Een fors bedrag…. Ik vroeg haar wat voor soort huidaandoening het kind had en dat wist ze niet want de dokter komt pas maandag kijken en dan moesten we terugkomen. Ik vroeg haar welke medicijnen ze dan wel voorschreef voor een aandoening waarvan ze niet wist welke aandoening het was… Verontwaardigd keek ze me aan en zei dat ze dat niet ging vertellen. Ik drong aan, omdat ik, als verzorger van het kind, wilde weten welke medicatie ze kreeg en voor welke aandoening… Dat ging niet door… Of ik maar wilde betalen…

Een vreemde gang van zaken en ik had meteen door dat de kliniek geld incasseerde en medicijnen voorschreef, zonder te weten welke ziekte of aandoening er was. Hun motto klopte dus… Zij geven medicijnen (en incasseren het geld) vertrouwen erop dat God zal genezen… Je reinste oplichting dus…
Of ik betaald heb? Nee, natuurlijk niet. Ik had stiekem op de kaart gekeken en zag tot mijn verbazing dat ze onder andere malaria medicatie, multivitaminen en een zalfje tegen jeuk had voorgeschreven….
Je zult je afvragen hoe het nu met het kind gaat! Veel beter! Wellicht een vorm van allergie tegen zakkenvullerij? Of werkt het motto van de kliniek ook als ze GEEN medicatie verkopen?

December 2014.