Ebola dreiging

bestuurGeen onderdeel van een categorie3 Comments

Iedere maand verschijnt er op onze website een verhaal onder de titel WAT GEBEURT ER NOG MEER? .

Op deze manier wil ik de lezers een kijkje geven achter de schermen van mijn activiteiten hier in Ghana. Ik maak heel veel dingen mee, leuke dingen, trieste dingen maar vooral interessante dingen. Met mijn westerse opvoeding en kijk op het leven, valt het me soms niet mee om zaken die hier spelen te begrijpen en er op te anticiperen. 

Reacties op mijn verhaal zijn zeer welkom!

Ebola dreiging..

Hoewel Ghana nog gevrijwaard is van ebola, is de dreiging aanwezig. Men maakt er zich niet druk over, maar treft wel voorzorgsmaatregelen. Echt Afrikaans wel, te weinig pakken voor de hulpverleners, ziekenhuizen die nog geen quarantaine afdeling hebben en iedereen hoopt dan dat de ebola uitbraak aan dit land voorbij gaat…

Ikzelf kijk ook goed uit. Op advies van de Nederlandse Ambassade in Accra vermijd ik begrafenissen en bruiloften. Ik ga al geruime tijd niet meer naar ver afgelegen dorpen om daar mee te werken aan gezondheidszorg, maar kom nog regelmatig in het ziekenhuis in Wa.
Zoals de situatie nu is, zullen we ook de kinderen geen verlof geven om tijdens de Kerstvakantie naar de families in hun dorpen te gaan, gewoon om geen enkel risico te lopen. Op de compound besteden we extra aandacht aan hygiëne om zo risico’s te vermijden. Ik moet er echt niet aan denken als er een ebola uitbraak zal komen….

Omdat Ghana een West Afrikaans land mijden vrijwilligers het werken bij buitenlandse organisatie. Dat zal later wel weer goed komen, maar momenteel zijn er overal nauwelijks aanmeldingen.
Dit jaar staat de wereld overal in brand. Ebola, ISIL, Syrië, Israël, de ramp met de MH17, de radicalisering van Moslims, aanslagen her en der, het verdwenen vliegtuig van Malaysian Airways en nog veel meer. Dan volg ik met verwondering, verbazing en met afschuw de volstrekt ridicule en misplaatste discussies in Nederland over Zwarte Piet. Hier schaam ik me voor het feit dat in mijn thuisland een “issue” speelt over Sinterklaas en Zwarte Piet. En nog erger, men neemt deze kwestie heel serieus. Ik denk dat ik Nederland nu echt ontgroeid ben…

De kinderen hier geloven heilig in het bestaan van de Zeemeermin (Mamiawata) en geen hond die zich daar druk over maakt. Laat ze toch heerlijk geloven… Het zijn nog maar kinderen!

 

November 2014.

3 Comments on “Ebola dreiging”

  1. En jij bent vast niet de enige die zich schaamt broertje! Hier nog één en ik negeer de verhalen hierover. Zoals je zegt, de wereld staat in brand!

  2. Je hebt helemaal gelijk Eric. Ook ik schaam mij voor dit gedoe in Nederland over Zwarte Piet.

  3. Hai Eric,
    Wat heb je weer een mooi stuk geschreven. IK hoop inderdaad dat de ebola niet jullie kant opkomt. Inderdaad is de discussie over zwarte Piet zonde van de tijd omdat er problemen zijn die aandacht vragen.
    Heel vel sterkte met je werk, geniet ervan en wie weet tot gauw.
    Een knuffel van Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *