Machteloos toekijken…

In het ziekenhuis in Wa is een 9 maanden oude baby opgenomen met een waterhoofd. Aanvankelijk was er na de geboorte niets aan de hand maar omdat de ouders vreesden dat het kind “niet normaal” zou zijn, weigerden ze naar een ander ziekenhuis in Kumasi te gaan. Nu is het hoofdje heel erg groot geworden en is een spoedoperatie nodig.

U raadt het al, er is geen geld. Moeder moet met het kindje naar Kumasi, maar de reis en verblijf in Kumasi is te kostbaar. In Kumasi wordt gekeken of het kind geopereerd kan worden, maar de kosten van die operatie (30.000 cedi’s = ruim 650 euro) kunnen niet door de ouders of de gemeenschap worden opgebracht. De operatie wordt ook niet vergoed door het ziekenfonds.. Bovendien wordt de verdere behandeling ook kostbaar.

Een heel frustrerende situatie voor ouders en ziekenhuisstaf. Ook wij kunnen helaas niet helpen. Er zit niets anders op dan moeder en kind terug te sturen naar hun dorp waar het kind binnenkort vermoedelijk zal sterven. Het leven in Ghana en speciaal in Upper West is keihard.
Gelukkig hebben we in het verleden wel kunnen helpen door financieel bij te dragen bij operaties en ziekenhuisopnames.