Afzien…

Buiten loopt de temperatuur op tot bijna 50 graden Celsius (boven Nul welteverstaan) en in huis is de temperatuur niet te harden. De muren voelen warm aan alsof het een oven betreft. Om 8 uur in de ochtend viel de stroom weg, dus ook geen airco, geen ventilatoren en op de compound geen water want de pomp doet het niet. Eind van de middag zou er weer stroom zijn, zo vertelde men… Maar er kwam niets, ook niet in de avond en ook niet in de nacht. Dan is het afzien. Alsof in Nederland de verwarming 36 uur niet werkt en het is hartje winter….
Naar bed met een natte handdoek om maar een beetje koelte te krijgen, maar die handdoek wordt al snel warm en dus moet je er weer uit om de handdoek nat te maken. Het water uit de tanks is helaas niet koud maar lauw dus helpt het niet zo goed… De volgende ochtend is het nog steeds erg warm en om toch water te kunnen pompen wordt de generator van stal gehaald. Eerst moet er een verbinding worden gemaakt voor de generator en ‘s middags om 3 uur werkt het ding en wordt er water gepompt. De kinderen blij, want dan kunnen ze hun kleding en ook zichzelf wassen. Iedereen is loom vanwege de warmte en de schaduwplekken bieden nauwelijks koelte. 
Na ruim een uur “geraneteren” wordt de generator naar mijn huis verplaatst. Het eten in de koelkast dreigt te bederven en mijn bier wordt lauw… Om ongeveer 6 uur in de avond is er ineens weer stroom en daarna gaat weer 4 keer het licht uit… Maar uiteindelijk zie ik Messi Real Madrid verslaan, kan mijn airco mijn slaapkamer weer afkoelen en wordt alles weer  normaal… Vrijwilligster Suzanne was in Mole tijdens het weekend en daar is ze helemaal nat geregend….

Els Hoeffnagel

Ook zij is aan het afzien. Hier is ze al bekend onder de naam “motormuis” en ze is al een paar weken in Accra, helaas zonder motor. Die heeft ze Dakar in Senegal achter gelaten na een helse rit van 5000 kilometers. Ze is met de motor gevallen en heeft daarbij letsel aan haar knie opgelopen. In Accra revalideert ze tot ze weer in staat is om verder te reizen en dan komt ze mogelijk ook naar Wa. Deze dappere vrouw redt het allemaal in haar uppie en we wensen haar een snel herstel en hopen haar toch nog in Wa te mogen begroeten.