Verslag Bijeenkomst Child Support Ghana in Utrecht

Bij de Child Support Ghana-bijeenkomst op zaterdag 4 november 2017 ontving het bestuur 10 gasten op de door MindFit Utrecht aangeboden ontmoetingsruimte. Tijdens deze gezellige en nuttige bijeenkomst werd het huidige reilen en zeilen besproken en ook de toekomstplannen en verwachtingen kwamen aan bod.

Namens het bestuur waren Carli (penningmeester), Lis (secretaris), Marieke en Arne (steungroep) aanwezig. Het bestuur deelde informatie over het afgelopen jaar en toekomstplannen. Vanuit de groep kwamen veel reacties. In dit artikel delen we de uitkomst van de bijeenkomst.

Verbeteringen

De afgelopen twee jaar is er zowel in Ghana als in Nederland hard gewerkt om de stichting en het kindertehuis draaiende te houden na het wegvallen van drijvende kracht Eric Coomans. In Ghana heeft Dan Seidu de operatie overgenomen en regelt hij dat de moeders de zorg voor de kinderen houden. In Nederland de administratie van kinderen en foster parents bijgewerkt naar de huidige situatie en zijn foster parents geïnformeerd over eventuele veranderingen. Ook is de website vernieuwd waarmee er nieuwe mogelijkheden om informatie te delen over het reilen en zeilen van het project zijn. De aanwezige gasten spreken waardering uit voor de duidelijke resultaten die dit werk opleveren.

Het resultaat is dat zowel het project in Ghana en de stichting in Nederland hiermee in rustiger vaarwater begeven. Er is meer stabiliteit en ruimte om nieuwe plannen te maken.

Toekomstige projecten

Zo zijn er op het moment verschillende projecten die aandacht verdienen.

In de vorige nieuwsbrief kondigde we aan dat de kosten voor levensonderhoud voor de kinderen blijven stijgen, zonder dat de bijdrage van foster parents toenemen. Hierdoor is het nodig te kijken naar additionele fondsen om de lonen van de moeders te betalen.

Ook is de staat van het onderhoud in de compound een punt van aandacht. Het klimaat en de bouwstijl in Ghana zorgen dat onderhoud aan de compound regelmatig nodig is.

Zelfredzaamheid

De groep aanwezigen van de bijeenkomst voelt overduidelijk meer voor investeringen in de infrastructuur dan in de mensen. Werken aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid van het project in Ghana staat hoog in de verwachtingen. Projecten die dit ondersteunen kunnen dan ook op enthousiaste reacties rekenen.
Daarom dat de groep het meest enthousiast is over het onderhoud en mogelijke projecten die vanuit Ghana georganiseerd worden.

Verder heeft de groep verzocht om te onderzoeken op welke manieren de waarborging van het project in Ghana kan worden versterkt. Door bijvoorbeeld te kijken naar een assistent voor Dan of een achterwacht. Maar ook door te kijken welke externe expertise een aanvulling is voor het project.

De middag is als nuttig en constructief ervaren. Door de open sfeer was er veel ruimte voor vragen en opmerkingen. Het bestuur is dan ook zeer dankbaar voor de enthousiaste deelname van de gasten en is zeer blij met de opmerkingen en het huiswerk.