Trieste verhalen…

Ze is pas 13 jaar, lijkt ouder en zit heel verlegen voor me. Ze is net bij ons gebracht door de Politie die haar hebben opgehaald bij een oom. Ze is een wees, vader en moeder zijn overleden en sinds de dood van haar moeder woonde ze bij de zus van haar moeder en haar echtgenoot. Ze zit in klas 5 van de Lagere School.

Mariam Seidu

Mariam Seidu

Haar tante, waar ze bij woont, heeft geen kinderen. Tante wil nu dat dat Mariam, want zo heet het verlegen meisje, de tweede vrouw wordt van haar echtgenoot. Het huis waar ze woont, heeft slechts 1 kamer waar oom en tante en Mariam slapen. Nu heeft tante Mariam gedwongen om met oom te slapen en Mariam is nu bijna 4 maanden zwanger. Ze heeft haar verhaal kort geleden opgebiecht aan haar klassenjuf en die heeft aangifte gedaan bij de politie. Oom en tante zijn opgepakt en moeten voor de rechter verschijnen. Tante ontkent haar rol en is op borgtocht vrijgelaten. Oom zit nog vast.

De rechter besloot dat Mariam terug moet naar haar tante maar Politie en Maatschappelijk Werk vinden dat niet een goede oplossing. Ze heeft nog een grootmoeder in Ashantiland wonen en daar wil Mariam naar toe. Omdat ze in het midden van een web vol intriges zit, krijgt Mariam de schuld van alle schaamte en ellende. Ze is tijdelijk bij ons ondergebracht waar ze veilig is. Volgende week zal de rechter mogelijk het vonnis herzien en toestemming geven dat Mariam naar haar grootmoeder kan gaan.. Het is niet meer mogelijk om de zwangerschap te beëindigen en dus zal ze voorlopig stoppen met school. De instanties die zich bemoeien met haar situatie werken gelukkig hard aan een oplossing.

IMG_1296Een ander verhaal is de situatie van Ma’Abena. Zij is pas 11 jaar en is ook een wees. Vier weken geleden werd zij ook bij ons gebracht door de politie. Ze woonde bij een tante en een dorp ongeveer 50 kilometer van Wa en zat in klas 4 van de Lagere School. Ze liep weg van die tante omdat tante dreigde haar oor af te snijden als ze niet deed wat tante van haar verlangde. Ze was gestopt met school en verkocht een soort oliebol om wat geld te verdienen. Ze liep meteen naar de Politie en Wa, die haar bij ons tijdelijk onderbracht. Om uit te zoeken wat er precies aan de hand is, zou de politie en Maatschappelijk Werk huisbezoeken afleggen bij haar tante en haar oma in Babile, een dorp 90 kilometer ten noorden van Wa. Beide instanties beschikken wel over mensen en een auto, maar er was geen geld voor benzine! Een absurder situatie en uiteindelijk heb ik hen 100 cedi’s gegeven om benzine te kopen en de huisbezoeken af te leggen. Toch vroeg men of ik ook geld wilde geven voor eten voor de werkers die de huisbezoeken zouden gaan afleggen.

Uiteindelijk zijn de huisbezoeken afgelegd en wachten we nu op de beslissing van Maatschappelijk Werk en de rechtbank wat er met haar gaat gebeuren. Vooralsnog zit ze bij ons en wil graag weer terug naar school.

Ons Shelter Home project is bedoeld om meisjes tijdelijk op te vangen die door allerlei omstandigheden gevaar lopen. Helaas komt dat steeds mee voor en de hulpverlening hier heeft geen geld om zaken op een goede manier op te kunnen lossen. De meisjes verblijven tijdelijk bij ons en Maatschappelijk Werk en de rechter besluiten uiteindelijk wat er met de kinderen gaat gebeuren. De rechter plaatst het kind tijdelijk bij ons.