Maart begint heel roerig..

Maart roert zijn staart! Dat is een bekend Nederlands spreekwoord en dat slaat dan op het onrustige en onvoorspelbare weer. Maar 2 maart is hier ook een heel bijzondere dag geweest….

6b61af9364c7cdc8fb55541fe43e8815_LVroeg in de ochtend meldde zich een moeder met haar jonge dochter. Moeder vertelde dat het meisje van net 14 jaar zwanger was. Twee maanden zwanger dacht haar moeder maar in werkelijkheid bleek ze al ruim 5 maanden zwanger te zijn. Of we haar kunnen helpen, was de vraag…. Weer een van de vele gevallen van een tienerzwangerschap. Dit is in Ghana een heel groot probleem. We hebben moeder en dochter doorverwezen naar het ziekenhuis…. Daar krijgt het meisje de zorg die ze nodig heeft.

Later op de ochtend meldde zich twee mannen met een prachtige baby van 5 maanden. Een van de mannen bleek de vader te zijn van de baby (meisje). Hij vertelde dat zijn vrouw kwaad was weggelopen en omdat hij leraar op een school was, kon hij niet de zorg voor zijn dochter op zich nemen… Of wij die zorg kunnen overnemen. We hebben hem verteld dat hij maar eerst binnen zijn eigen uitgebreide familie moet zoeken naar opvang voor de baby…

Tegen het middaguur kwam een wat oudere vrouw met haar oudste dochter van 31 bij ons. Ze had 2 meisjes van 10 jaar bij zich, die bleken haar kinderen te zijn. De oude vrouw had 11 kinderen waarvan 4 tweelingen!!! Helaas waren van haar kinderen er al 5 overleden en tot overmaat van ramp overleed haar echtgenoot drie maanden geleden. De moeder verdiende geld om eten te kopen door rotsblokken met een hamer stuk te slaan en steentjes te maken die gebruikt worden voor het maken van beton..
De twee meisjes waren haar jongste kinderen en de laatste tweeling. Ze kon niet meer voor hen zorgen. Samen met de moeder en de meisjes ben ik naar Sociale Zaken gegaan en hen gevraagd om een achtergrond onderzoek te doen want dat is een standaard procedure. Nu bleek dat er totaal geen geld was bij Sociale Zaken om iemand naar het dorp te sturen. De directeur klaagde ook dat hij uit eigen zak de elektriciteit voor zijn kantoor betaalde, hij moest ook zelf papier voor zijn printer kopen en de man werd er moedeloos van… Pas als het onderzoek plaats gevonden heeft kan een plaatsing bij ons overwogen worden…. Dus we wachten af hoe het verder gaat.

IMG_1296Ik zat weer thuis, lekker aan mijn dagelijkse “medicijn” en toen kwamen twee werkers van DOVVSU (een soort kinderpolitie) en de directeur van het Ministerie van Kinderen langs. Ze hadden bij zich Ma Abena, een 11 jarig meisje uit een dorpje. Ze is een wees en woonde al jaren bij haar oma. Een tante kwam haar ophalen en liet haar werken. Ze zat in klas 3 van de Lagere School maart moest van school af om voor tante te werken…. Maar ze wilde graag naar Oma teruggaan, maar de tante sprak een vloek uit over haar. Als ze naar Oma terug ging, zou ze sterven… Doodsbang vluchtte ze naar Wa om zich te melden bij de Kinderpolitie…. Ze logeert nu bij ons tot dat de Politie de zaak heeft uitgezocht…

Het was me een dagje wel!