Extra lessen op school…..

Iedere maand verschijnt er op onze website een verhaal onder de titel WAT GEBEURT ER NOG MEER? Op deze manier wil ik de lezers een kijkje geven achter de schermen van mijn activiteiten hier in Ghana. Ik maak heel veel dingen mee, leuke dingen, trieste dingen maar vooral interessante dingen. Met mijn westerse opvoeding en kijk op het leven, valt het me soms niet mee om zaken die hier spelen te begrijpen en er op te anticiperen.

Reacties op mijn verhaal zijn zeer welkom!

Bijklussen….

Het onderwijssysteem zit hier heel anders in elkaar dan in het Westen. Heel anders zelfs… Zo kan het gebeuren dat de meeste van onze kinderen die in de bovenbouw zitten (klas 4, 5 en 6) nog niet kunnen lezen of schrijven. De kinderen die volgend schooljaar naar de Middelbare School zullen gaan, moeten een toelatings- en overgangsexamen doen, maar de meesten kunnen de examenopgaven domweg niet lezen. Nu krijgen alle kinderen die in klas 6 zitten, na schooltijd extra lessen op school. Daar wordt de examenstof extra behandeld. Deze bijlessen zijn verplicht en vallen onder het regiem van de school.

Ook de anderen kinderen krijgen nu extra onderwijs na schooltijd. Klinkt goed zou je zeggen met al die achterstanden, maar het gewoon “booming business”! De salarissen van de leerkrachten zijn laag en vorig jaar was er daarom een langdurige staking.

IMG_1141Extra lessen na schooltijd kosten een paar dubbeltjes per kind, maar dat geld gaat rechtstreeks in de zakken van de leerkrachten die “bereid zijn” om de kinderen te helpen. Klinkt allemaal heel erg nobel, maar het is ordinair bijklussen om wat extra geld te krijgen. De extra lessen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de school en ook het curriculum van de extra lessen valt niet onder de verantwoordelijkheid van de school. Leerkrachten doen gewoon maar wat ze zelf bedenken.

Voor onze kinderen is het een zware opgave, zeker in de hete tijd. Ze staan om 4 uur in de ochtend op, vegen, eten, baden en gaan om half 6 naar school. Dan is het nog donker. De gewone lessen eindigen om half 2 en dan is er een kwartier pauze, waarna de extra lessen beginnen en die lessen eindigen om 4 uur in de middag. Er wordt op school geen lunch geserveerd en de kinderen komen dan om ongeveer half 5 weer thuis, waar de (inmiddels koude) lunch wacht. En overdag loopt de temperatuur hier op tot ongeveer 40 graden….

De druk voor de kinderen op school is groot, druk die op hen gelegd wordt door de betrokken leerkrachten en druk vanuit de klasgenoten. Helaas kunnen niet alle ouders de kosten van de extra lessen betalen en die kinderen komen dus in de knel. Wij houden ons enigszins gedeisd omdat we niet bestempeld willen worden tot “beterweters” en zeikerds.. Maar we hebben wel zorgen om onze kinderen.

Februari 2015.