Zaad uit blik….

Nee, dit is geen baanbrekende reclame van de lokale spermabank, maar gewoon de werkelijkheid uit Nederland. Tijdens mijn bezoek aan Nederland kreeg ik blikjes met zaad… Had ik zelf ook nog nooit gezien, maar geen wonder, ik ben al 10 jaar weg uit Nederland. Zonnebloemenzaad uit blik, worteltjeszaad uit blik en het komt hier gewoon op…. En tot mijn verbazing trof ik in een winkel in Wa een blikje met okro zaad, vanzelfsprekend uit Nederland. Maar het werkt! In mijn tuin en op de compound van Child Support bloeien de zonnebloemen uitbundig en siert het mijn tuin en de compound vrolijk op.

Overigens zou zaad uit blik het hier niet doen, want onvruchtbaarheid bij vrouwen komt zelden voor… Hoe vruchtbaar vrouwen hier zijn, blijkt uit het volgende verhaal.

Ze is pas 20 jaar, zat in klas 1 van de Junior High School toen ze er mee moest stoppen. Haar vader was overleden en haar moeder was aanvankelijk met de noorderzon vertrokken. Toen ze 16 was werd ze “achtergelaten” bij een familie in Tumu. Maar zoals het hier vaker gaat, is ze geen echt kind van de familie en moet ze het maar zelf uitzoeken. De familie wilde niet meer voor haar schoolgeld opdraaien.

Begin dit jaar ontmoette ze een jongen die haar prompt bezwangerde. Hij wilde de vrucht laten weghalen, maar dat wilde zij niet, dus nam hij de benen…..
Afgelopen dinsdag beviel ze in het ziekenhuis in Wa van een gezonde zoon. Omdat ze niet terug kon naar haar familie en haar moeder nog spoorloos is, wilde ze het kind ergens achterlaten maar de staf van het ziekenhuis voorkwam dat. Ze heeft geen dak boven haar hoofd en hulp zoeken is momenteel lastig want al het overheidspersoneel is in staking. Uiteindelijk werd er een maatschappelijk werkster van huis opgetrommeld en die kwam naar ons toe. U snapt het al. Shafabuh, zo heet de jonge vrouw, zit nu tijdelijk met haar zoontje, die overigens nog geen naam heeft, tijdelijk bij ons. Ze had geen kleren voor zichzelf mee en ook geen kleding voor de baby. De ervaren huismoeders hier helpen haar om te leren de baby te verzorgen, baden en te voeden. Maatschappelijk werk heeft beloofd dat er volgende week, staking of niet, aan de “case” gewerkt zal worden… Ze is zo wanhopig, dat ze baby weg wil geven…..

De komst van de baby werd met veel enthousiasme begroet door onze meiden. Iedereen was al een naam aan het bedenken en iedereen hielp Shafabuh bij het schoonmaken en inrichten van haar tijdelijk verblijf.

Ondanks de stakingen hebben de Maatschappelijk werkers doorgewerkt aan deze zaak. Ze hebben de moeder van Shafabuh opgespoord en op donderdag 6 november vertrekt ze, samen met een tante (zus van haar vader) naar Funci, dat is een dorpje ten noorden van Wa, waar haar moeder ook naar toe gaat. Daar staat het familiehuis en moeder zal samen met haar dochter zorgen voor het kleine manneke, die helaas nog geen officiële naam heeft. Onze kinderen hebben hem de naam “Heaven” gegeven. Zo komt alles toch nog goed en is er een redelijk happy end…...!

AWARD voor Child Support.
Zaterdag 1 november is er in het kader van African Youth Day een Award uitreiking voor mensen die in het afgelopen jaar iets hebben betekend voor de jeugd in Wa. Ik ben er trots op dat ook Child Support een Award zal krijgen. Die Award dragen we dan op aan de vele supporters van ons die het mogelijk maken dat we het werk kunnen doen en dat we de opvang kunnen regelen van Shafabuh en haar zoon. Gloria, onze Duitse vrijwilligster is nog wat onhandig met de baby….