Veranderingen in 2014…

Er is bijna alweer een jaar om.. Tien jaar geleden kwam ik voor het eerst naar Ghana. Dankzij een biertje met Tessa Kremer op het terras aan het Waagplein in Alkmaar zit ik nu al bijna 9 jaar in Ghana, overigens zonder enige spijt… Ik ben Tessa eeuwig dankbaar voor het voorstel om in iets in Wa te gaan doen…

Nu 9 jaar later draait Child Support-Ghana volop mee in de hulp aan kinderen die weinig kansen hebben in hun leven. We richten ons op de meest kwetsbare groep in de samenleving hier, dat zijn straatmeisjes. Samen met de Afdeling Maatschappelijk Werk en de Jeugd Politie worden meisjes vanaf 6 jaar bij ons geplaatst. Ook bieden we ruimte en zorg voor vondelingen. Dankzij de niet aflatende steun vanuit Nederland, België, Duitsland en Amerika kunnen we kinderen die bij ons zijn opgenomen een nieuwe en meestal betere toekomst bieden. Ik hoop dat we zullen kunnen doorgaan met ons werk! We zijn ons er goed van bewust dat het werven van gelden in Europa steeds lastiger wordt vanwege de economische crisis. We blijven hopen op betere tijden!

We zijn nog op zoek naar 5 Foster Families voor onze kinderen! Toch zullen we in 2014 alleen maar zeer ernstige noodgevallen opnemen vanwege plaatsgebrek en gebrek aan financiën. Het is heel pijnlijk om kinderen in nood niet te kunnen helpen, zeker als je constateert dat de kinderen die we wel kunnen helpen, er zeer gebaat bij zijn.

In 2014 gaan er weer een aantal dingen veranderen. Tot nu toe kregen de kinderen na schooltijd bijles. Master Cosmas en Madam Pleroma deden hun best om de kinderen te helpen, maar de resultaten zijn niet echt zichtbaar. We hebben besloten om te stoppen met de extra lessen na schooltijd. De kinderen waren niet goed gemotiveerd, maar wat wil je als je er al een (hete) dag op hebt zitten van 12 uur…. Een organisatie in Wa spijkert kinderen bij door middel van bijlessen en de zeer gemotiveerde kinderen van ons bezoeken deze bijlessen. Uiteraard kost dat geld, maar die resultaten zijn zeer goed. We bekijken de mogelijkheden om kinderen die gemotiveerd zijn en goed op school presteren, gebruik te laten maken van de bijlessen van die organisatie. Daarmee bezuinigen we ook op personeelskosten.

In 2013 hebben een aantal kinderen ons project verlaten. Als ze 18 jaar zijn, moeten ze wettelijk weg bij ons en gaan ze terug naar hun familie. Maar helaas hebben we ook kinderen weg moeten sturen wegens wangedrag. In 2014 gaat Bertha Kele ons project verlaten. Ze is 18 jaar en heeft de Junior High School afgerond. Meer zit er bij ons helaas niet voor haar in. Wij kunnen onze kinderen opleidingen aanbieden tot het niveau van Junior High School. Kinderen naar een vervolgopleiding sturen op de Senior High School is voor ons financieel niet haalbaar omdat de kinderen dan naar relatief dure kostscholen moeten. Dankzij de steun van Foster Families zijn er gelukkig wel uitzonderingen mogelijk.

In 2014 zullen we ook geen dorpen meer bezoeken om daar mee te helpen aan verbetering van het niveau van gezondheidszorg. Doordat we op onze compound gestaag gegroeid zijn, moeten we al onze aandacht, energie en middelen inzetten om de kinderen op de compound goede zorg en scholing te bieden. Dankzij onze inzet in de dorpen zijn er klinieken gekomen in de afgelegen dorpen en is onze inbreng eigenlijk niet meer nodig. We hebben er altijd met veel plezier gewerkt en persoonlijk zal ik de bezoeken aan de dorpen missen. Maar in het leven moet je keuzes durven maken.. Toch?

In 2014 gaan we trachten een project te realiseren om zelf geld te genereren in Ghana. Dat is lastig omdat, als je iets wilt ondernemen, je geld nodig hebt om te kunnen investeren. En dat geld is er niet, maar we blijven toch zoeken naar mogelijkheden. Heel voorzichtig levert de verkoop van drinkwater als iets op, en dat geld wordt weer geïnvesteerd in de onderhoudskosten van de waterpomp. We zijn aan het onderzoeken of het mogelijk is om zelf een “grinding mill” aan te schaffen. We besteden geld aan het malen van maïs en zouden dat geld kunnen terugverdienen met onze eigen “grinding mill”.

Het Project Child Rescue, waar grote meiden in onze winkel werken om het vak van naaister of kapster te leren, wordt in 2014 verzelfstandigd. De huidige Madam van het naai atelier is voor zichzelf begonnen en er moet een nieuwe Madam komen. Omdat de grond en de container eigendom is van Child Support, wordt er naar een constructie gezocht om een jaarlijkse huur te incasseren van de nieuwe leiding.  Meiden van Child Support, die een opleiding willen volgen als kapster of naaister, kunnen dat gratis gaan doen bij het Child Rescue project. Buitenstaanders moeten voor de opleiding betalen. Mijn co-directeur Dan Seidu gaat dit project gestalte geven.

In 2014 zullen we ook moeten trachten om meer steun te krijgen van de lokale overheden en de traditionele leiders (chiefs). Per slot van rekening zorgen wij voor HUN kinderen! Contacten met de chiefs uit de dorpen waar onze kinderen vandaan komen zullen worden gelegd. Maar eerlijk gezegd, verwacht ik daar niet zo veel support van…

In 2014 moet duidelijk worden wie er mijn “rechterhand” zal worden en wie mijn taken in de nabije toekomst kan overnemen. Ik heb helaas niet het eeuwige leven, hoewel het mij hier dagelijks wordt toegewenst! Gelukkig krijgen we nog regelmatig aanmeldingen van zeer gemotiveerde en toegewijde vrijwilligers. Zijn vormen een grote steun voor ons en voor de uitvoering van ons werk. Er komen nu ook meer vrijwilligers uit andere landen dan Nederland of België.

Kortom, 2014 wordt een belangrijk jaar voor ons hier en voor de grote groep supporters buiten Ghana. In Nederland vinden er ook verandering plaats in de samenstelling van het bestuur van de Stichting. Bestuur en Steungroep hebben de moeilijke taak om gelden te werven voor onze projecten. Zij verdienen de steun van iedereen!
In dit komende jaar zal moeten blijken hoe en of Child Support kan overleven. Daarbij hebben we de hulp en steun van iedereen nodig. De kinderen van Child Support zijn het meer dan waard! Ik wil iedereen die in de afgelopen jaren met hart en ziel ons hebben gesteund bedanken. Dankzij jullie steun zijn er nu 43 kinderen bezig aan het werken aan een betere toekomst. Hen wens ik een goed en succesvol 2014 en onze supporters wens ik een liefdevol en gezond Nieuw Jaar!

Mijn voorbeeld en inspirator, wijlen Nelson Mandela heeft ooit gezegd:IT ALWAYS SEEMS IMPOSSIBLE UNTIL IT’S DONE” en daar put ik kracht en hoop uit.